Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Superfood, które wspiera nas w walce z cukrzycą

Superfood, które wspiera nas w walce z cukrzycą

Liczne badania wskazują, że dieta z dużą zawartością produktów bogatych w polifenole może chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed cukrzycą typu 2 (1,2). Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, które odpowiadają za cierpki lub gorzki smak wielu warzyw i owoców, m.in. czarnej porzeczki, żurawin, wiśni, jarmużu, ale także kakao, ziół, herbaty i kawy. Ponieważ kawa jest bardzo często spożywanym napojem, naukowcy przyglądają się jej roli we wspomaganiu prewencji i leczenia cukrzycy typu 2, co potwierdzają liczne badania. W listopadzie, kiedy przypada Światowy Dzień Cukrzycy, o której mówi się jako o epidemii XXI wieku (3), warto przyjrzeć się obiecującym wynikom tych badań.

S.Z.
Jesienna bomba witaminowa w diecie dziecka – kiełki i mikrolistki

Jesienna bomba witaminowa w diecie dziecka – kiełki i mikrolistki

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym dostarczanie najmłodszym witamin z pożywieniem jest szczególnie istotne. W tym czasie ich odporność może być obniżona, a warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi infekcji. Oprócz dobrze znanych warzyw i owoców, warto do diety włączyć kiełki i mikrolistki. Zawierają więcej substancji odżywczych niż dojrzałe rośliny, a dodatkowo możemy je uprawiać przez cały rok nawet na kuchennym parapecie.

S.Z.
Leki “odchudzające”: droga do szczęścia czy szybka jazda na rollercoasterze zdrowia?

Leki “odchudzające”: droga do szczęścia czy szybka jazda na rollercoasterze zdrowia?

W ostatnich latach pewne leki, przeznaczone pierwotnie do leczenia cukrzycy typu 2, zyskały na popularności jako środki wspomagające odchudzanie. Chwalone za zdolność do tłumienia apetytu i wspomaganie redukcji masy ciała, wydają się być idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z nadwagą i otyłością. Jednakże czy stosowanie tych leków naprawdę zapewnia trwałe efekty? Czy mogą prowadzić do długoterminowych korzyści dla zdrowia? A może ich stosowanie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia psychicznego i fizycznego?

S.Z.
Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią

Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie [1]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia [2]– cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zwłaszcza dotyczącymi wpływu kawy na zdrowie. Jednak badania naukowe dostarczają kolejnych dowodów na jej korzystny wpływ na organizm. Sprawdźmy, czy mała czarna może pomóc nam w walce z jesienną chandrą.

S.Z.
Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada

Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada

Według Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce ponad 1,31 miliona osób zmaga się z chorobą onkologiczną, a rocznie diagnozuje się ponad 170 tysięcy nowych przypadków nowotworów złośliwych. Wśród kobiet najczęstszym nowotworem jest rak piersi, diagnozowany u ponad 21 tysięcy Polek, u mężczyzn – nowotwór prostaty, który rozpoznawany jest u prawie 18 tysięcy Polaków. Choć w prewencji nowotworów niezwykle ważna jest profilaktyka i wczesna diagnostyka, to u pacjentów, u których już zdiagnozowano raka, konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia.

S.Z.
Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!

Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!

Każdego dnia stajemy przed wyborem, jak połączyć to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Słodki smak zdecydowanie potrafi umilić życie, ale to umiar jest kluczem do równowagi – nawet w słodzeniu. Czy sięgamy po cukier, czy po alternatywne słodziki, najważniejsze jest, by wybierać świadomie i odpowiedzialnie, kierując się zarówno smakiem, jak i troską o zdrowie.

S.Z.
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!

Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!

Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?

S.Z.
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje?

Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje? Najnowsze wyniki badań polskiego społeczeństwa

Mimo wysokiej świadomości zdrowotnej i łatwego dostępu do informacji, wielu Polaków nadal ignoruje problem wysokiego poziomu cholesterolu. Badanie SW Research przeprowadzone dla marki Danacol wykazało, że prawie połowa Polaków (48%) wie o zagrożeniach, jakie niesie wysoki poziom cholesterolu, jednak z obawy przed niekorzystnymi wynikami badań (36%) unika regularnych kontroli i działań profilaktycznych (1). Tymczasem regularne badania, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwalają uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych.

S.Z.
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co sprzyja utrzymaniu pozytywnego samopoczucia, zdrowia i wpływa na proces rekonwalescencji po chorobie. Warto podkreślić, że ma ona związek także z odpornością! Jak jednak zadbać o utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia w przypadku osób, które – z różnych przyczyn – nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie? 15 października obchodzimy Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, który jest doskonałą okazją do budowania świadomości na temat innych metod żywienia, będących rozwiązaniem dla tych pacjentów.

S.Z.
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo

Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo

“Trzeba się nawadniać”, “Musisz pić minimum 2 litry dziennie”, “Woda jest kluczowa” - takie nagłówki wyskakują zewsząd, gdy tylko robi się cieplej. Tylko jak to zrobić? Dietetyczka Grupy LUX MED, Anna Janiszewska-Janowicz radzi, jak naprawdę zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i tłumaczy, dlaczego jest to takie ważne.

S.Z.
Schudnąć czy zaakceptować?

Schudnąć czy zaakceptować?

W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

S.Z.
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.

S.Z.
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik

Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik

Ciepłe, letnie dni zachęcają do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek.

S.Z.
Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego się rozpoczęcia roku szkolnego. Z badań wynika, że odwodnienie może dotyczyć nawet co piątego ucznia, a strata wody w organizmie powyżej 2 proc. może mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się.

S.Z.
Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?

Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?

Dzień Polskiej Żywności, obchodzony 25 sierpnia, to wyjątkowa okazja, aby celebrować bogactwo i różnorodność naszych rodzimych produktów. Polska kuchnia słynie z pysznych przysmaków, w tym także słodkości, które często goszczą na naszych stołach. Cukier od wieków jest nieodłącznym elementem polskich deserów, dlatego warto zastanowić się, jak używać go w sposób rozsądny i odpowiedzialny, aby cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia.

S.Z.
Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?

Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?

Cholesterolem potocznie nazywa się związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar, a szczególnie nadwyżka frakcji LDL (tzw. „zły” cholesterol), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Sterole roślinne obecne są w różnych produktach roślinnych i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ich ilość w produktach roślinnych dostarczanych ze standardową dietą bywa niewielka. Jak więc zwiększyć ich spożycie?

S.Z.
Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na skórze często mają jednak swój początek dużo głębiej i mogą wynikać np. z dysfunkcji na poziomie mikrobioty jelitowej, co z kolei może prowadzić do braku równowagi w układzie immunologicznym i nadmiernej oraz nieprawidłowej odpowiedzi zapalnej. O przyczynach występowania stanów zapalnych skóry, ale też o skutecznych rozwiązaniach opowiada Magdalena Czerska, dietetyczka i trenerka ds. żywienia.

S.Z.
Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!

Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!

Polska Izba Żywności Ekologicznej przekonuje, że wprowadzanie do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży produktów BIO – nie tylko w domach, ale także w żywieniu zbiorowym w przedszkolach i szkołach, może pozytywnie wpłynąć na bardziej świadome i odpowiedzialne decyzje żywieniowe przyszłych pokoleń. Zdaniem Krystyny Radkowskiej, prezes PIŻE, przekazywana przez pedagogów wiedza powinna dotyczyć nie tylko programu szkolnego, ale m.in. także wsparcia dzieci w nauce dokonywania odpowiedzialnych wyborów konsumenckich bez kontroli rodzica, np. w szkolnym sklepiku czy choćby podczas wakacyjnych wyjazdów kolonijnych.

S.Z.
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?

Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?

Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Pracy mózgu, procesów metabolicznych, krążenia krwi i zdrowia skóry. W trakcie upałów, czy np. podczas większej aktywności fizycznej tracimy jednak nie tylko płyny, ale także wraz z nimi cenne pierwiastki. Dlatego chcąc zadbać o swój organizm powinniśmy regularnie dostarczać jednych i drugich. A czy jest sposób, żeby jednocześnie uzupełnić płyny i ważne dla zdrowia składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.

S.Z.
Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!

Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!

Środek wakacji to czas, gdy wszystkie warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów. Strąki fasolki, bobu i zielonego groszku dumnie pną się do samego nieba, czekając cierpliwie na uważną rękę ogrodnika. Lipiec zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść na zdrowie.

S.Z.