Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili
Wpisany przez s.z.   
sobota, 06 lipca 2024 11:00

Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili

Lato zamknięte w słoiku niekoniecznie musi smakować owocami. Kiedy znudzi nam się już żelowanie truskawek, wiśni czy porzeczek, możemy sięgnąć po warzywa. Wytrawne dżemy to świetny dodatek do dań i nieoczywisty sposób na przetwory, którymi będziemy się zajadać jesienią i zimą. Kluczem do udanych wyrobów jest odpowiedni cukier. Dzięki cukrom żelującym Diamant przygotowanie weków jest intuicyjne, proste i szybkie.


Przetwory domowe to coś więcej niż słodkie dżemy i konfitury, które kojarzą nam się z babciną spiżarnią. To także szeroki wachlarz smaków wytrawnych, które mogą wzbogacić nasze potrawy i nadać im wyjątkowego charakteru. Wbrew pozorom, do przygotowania tych smakołyków także niezbędny jest cukier. Najlepszym wyborem będzie cukier żelujący 2:1 Diamant, który nie zawiera konserwantów. Produkt pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także podkreśla smak i zapewnia dłuższą trwałość przetworów.
Jednym z popularnych wytrawnych przetworów jest chutney, pochodzący z kuchni indyjskiej, który łączy w sobie słodkie i pikantne smaki. Można zrobić go z mango, cebuli i przypraw. Stanowi idealny dodatek do mięs, serów czy kanapek. Dzięki cukrowi żelującemu Diamant 2:1, chutney ma odpowiednią gęstość i dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli jednak zamiast mango, wybierzemy coś bardziej lokalnego, idealną bazą będą pomidory, na które właśnie rozpoczął się sezon. Możemy przygotować z nich pikantny dżem i zamknąć te niezwykle soczyste skarby lata w słoiku. Wytrawny dżem doskonale komponuje się z pieczywem, serami, oraz stanowi dodatek do grillowanych potraw. Pomidory w połączeniu m.in. z chili i cukrem żelującym 2:1 Diamant, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która zachwyci niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI:
• 1 kg pomidorów
• 500 g cukru żelującego np. 2:1 Diamant
• 1/2 łyżeczki kawy mielonej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.
Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Wytrawne przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i eksperymentowanie z nowymi smakami. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także zastosowanie cukru żelującego np. Diamant 2:1, lub cukru żelującego 3:1 Diamant, które nie zawierają konserwantów, gwarantują idealną konsystencję i trwałość naszych wytrawnych przysmaków. Warto więc sięgnąć po te niezawodne produkty, zainspirować się kulinarnie i przekonać się, że robienie przetworów jest bardzo proste.

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

/źródło - /